Regulament

Regulament Maratonul Zimbrilor Ţarcu 2014

Prezentul Regulament este aliniat cu regulile aplicabile competiţiilor WEST BIKE TOUR 2014

DESCRIERE EVENIMENT
Concursul de biciclete din Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu (www.tarcu.ro) este la a IV-a ediţie.
Primele trei ediţii desfăşurate la Poiana Mărului cu denumirea Maratonul Ţării Gugulanilor-Ţarcu au adunat la final de iunie în anii 2011, 2012 şi 2013 peste 300 de competitori/ediţie. 
Ediţia a IV-a din 22.06.2014  se desfăşoară în arealul comunelor Armeniş, Teregova, Cornereva, Domaşnea cu scopul dezvoltării activităţilor legate de ecoturism şi activităţi în aer liber în toată regiunea, şi ca tematică se leagă de reintroducerea zimbrilor în 2014 în zonă, în cadrul rezervaţiei Rewilding Europe de pe Râul Alb.

TRASEE ŞI SEMNALIZARE
Traseele de concurs pentru adulţi Race 35 km şi Maraton 75 km cuprind porţiuni de drumuri publice, de pământ şi forestiere dar şi secţiuni de poteci (single track), în funcţie de configuraţia terenului.
Ambele trasee vor trece pe la rezervaţia de zimbri Măgura Zimbrilor, dar şansele de a vedea animalele sunt mici în condiţiile în care acestea evită apropierea oamenilor şi au suficient spaţiu să se deplaseze şi să se ascundă în înteriorul îngrăditurii.
Traseul Kids este potrivit vârstei copiilor (10-14 ani).
Traseele vor fi semnalizate corespunzator în teren prin utilizarea unor panglici, semne şi marcaje temporare, pe perioada concursului. După concurs, semnalizarea va fi colectată de organizatori, traseele fiind readuse la starea iniţială.

PROBE ŞI CATEGORII:
Proba Race 35 Km (6 categorii):
·         14-17 open
·         18-29 , 30-39,  40+  masculin
·         18-29 , 30+ feminin
Proba Maraton 75 Km: (4 categorii)
·         18-29 , 30+ masculin
·         18+ feminin
·         18+ Elite (open) – doar pentru concurenţii legitimaţi UCI
Întrecerea copiilor (Kids) 6 Km, 2 categorii:
·         9-13 ani băieţi, 9-13 ani fete
Participarea adulţilor se face pe proprie răspundere. Participanţii cu vârsta sub 18 ani vor putea participa doar cu semnătura unui tutore prezent la înscriere / validare sau pe baza unui acord scris, semnat de către parinţi şi autentificat de un notar public.
Vârsta pentru stabilirea categoriei se consideră calculând diferenţa dintre anul curent şi anul de naştere al concurentului, indiferent de luna sau data naşterii, conform regulamentului general de organizare a ciclismului ca sport. Exemplu: 2014-1984=30 ani.
Categoriile ce nu întrunesc un minim de 5 concurenţi/categorie vor fi comasate cu alte categorii adiacente. 

CONDIŢII DE PARTICIPARE:
Competiţia este deschisă oricarui iubitor al sportului şi al mişcării în natură.
Sunt necesare: o stare bună de sănătate, un nivel corespunzator de antrenament, şi un bagaj de cunoştinţe tehnice specifice. Participanţii îşi asumă întreaga responsabilitate pentru starea de sănătate în care se află. Orice participant înscris va avea un număr de concurs furnizat de organizatori. Orice participant trebuie sa respecte regulile competiţiei şi trebuie sa urmeze indicaţiile date de organizatori.

ÎNSCRIERE
Înscrierea se poate face:
- On-line pe pagina Racing Bike Pro / Competiţii
   sau
- La faţa locului sâmbătă 21 iunie între orele 19-21 şi duminică 22 iunie între orele 8-10.
Vă recomandăm să vă înscrieţi online. Înscrierile on-line vor fi validate doar în momentul încasării/confirmării plăţii taxei de participare. Înscrierea prin fax, telefon sau e-mail nu este posibilă.

TAXA DE ÎNSCRIERE
Copiii sub 14 ani (cei de la proba Kids) nu platesc taxă.
30 Ron (50 Ron la faţa locului) – pentru cei sub 18 ani de la proba Race
50 Ron – pentru adulţi, în cont sau la magazin, până în 20 iunie inclusiv
70 Ron – pentru adulţi, la faţa locului în 21 şi 22 iunie
La faţa locului se va mai percepe o garanţie pentru cip în valoare de 5 lei, returnabilă.
Pentru detalii privind plata taxei de înscriere, accesaţi acest link.

PACHETELE DE CONCURS
Pachetele de concurs pe care le vor primi concurenţii înscrişi vor conţine :
-      Număr cu chip
-      Voucher pentru masă caldă după concurs (asigurată de Primăria Armeniş pentru toţi participanţii, indiferent de timpul când sosesc din cursă)
-      Materiale şi produse promoţionale ale colaboratorilor şi sponsorilor (în număr limitat, primii sosiţi la ridicarea pachetelor – primii serviţi)
-      Tricou de bumbac imprimat cu însemnele concursului (în numar limitat, se alocă şi se primesc în ordinea plăţii taxei de participare).
-      Diplomă de participare (se primeşte după terminarea concursului)
Pentru proba copiilor Kids (fără taxă), vor primi produse şi tricouri doar câştigătorii.
Eventualele modificări legate de pachetele de concurs vor fi anunţate în ultima săptămână pe pagina concursului www.maratontarcu.ro.

PREMII
Premiile vor consta atât în produse cât şi în bani exceptând copiii) şi vor fi anunţate în ultima săptămână pe pagina concursului www.maratontarcu.ro.

ANULĂRI
Daca evenimentul este anulat sau întrerupt din motive de forţa majoră, participanţii nu vor beneficia de compensaţii pentru alte pierderi, cum ar fi cheltuieli de cazare sau transport.

RESPONSABILITATE:
Fiecare participant care concurează la Maratonul Zimbrilor Ţarcu – etapa a III-a WEST BIKE TOUR 2014 – este responsabil pentru propria securitate şi siguranţă.
Organizatorii, partenerii, sponsorii, voluntarii şi personalul care participa la realizarea evenimentului nu sunt responsabili pentru orice fel de rănire, pagube sau inconveniente datorate anulării, întârzierii sau modificării traseelor care pot surveni în timpul desfăşurării evenimentului.
Fiecare participant trebuie să semneze, înainte de înscriere, o declaraţie de responsabilitate, prin care îşi asumă riscurile ce rezultă din participarea la un astfel de eveniment şi orice pagube survenite din orice motiv, inclusiv pierdere sau furt.

CARACTERISTICI ALE COMPETITIEI:
Evenimentul este o competiţie outdoor. Traseul este neamenajat şi neprotejat, pe dealuri, prin pădure, pe drumuri forestiere dar şi pe anumite segmente de drumuri publice sau traversând localităţi. Toate acestea necesita experientă şi cunoştinţe speciale, cum ar fi:
- fiecare participant sa aibă cel puţin o experienţă generală despre concursurile de biciclete din punct de vedere al condiţiei fizice;
- fiecare participant sa aibă cunoştinţe tehnice despre abordarea unui traseu neamenajat;
- fiecare participant ar trebui sa aibă un bun simţ al directiei pe teren montan, chiar şi în condiţii de vreme rea şi vizibilitate redusă;
- fiecare participant ar trebui sa dea dovadă de fair play şi prietenie şi să acţioneze în consecinţă atunci când situaţia o cere;
- fiecare participant ar trebui să ştie şi să aibă o atitudine care să ţină cont de faptul că oricât de multe măsuri de siguranţă ar lua organizatorii, nu sunt şi nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competiţilor, mediul şi condiţiile în care se desfăşoară acestea;
- fiecare participant trebuie să ştie că nici un premiu nu este mai presus de sănătatea şi viata lui şi/sau a altor participanţi şi să acţioneze în consecinţă pentru a se proteja atunci când simte sau observă un pericol.

ECHIPAMENT OBLIGATORIU:
- bicicletă în stare bună de funcţionare (preferabil mountainbike),
- cască de protecţie,
- număr cu chip (furnizat de organizatori)
Lipsa acestor articole duce la descalificare.

NUMERE DE CONCURS:
Numerele de concurs vor fi primite cu pachetele de concurs în momentul validării înscrierii, dupa ce participantul a completat şi a semnat formularul de înscriere şi declaraţia de responsabilitate.
Numerele de concurs trebuie purtate pe ghidonul bicicletei  în loc vizibil pe toata perioada cursei. Logo-urile plasate pe numere trebuie sa fie vizibile. Numerele nu trebuie sa fie tăiate sau modificate sub nici o formă în timpul concursului. Nerespectarea acestui lucru atrage descalificarea.

VALIDARE / ŞEDINTA TEHNICĂ / START:
Înscrierile la faţa locului se termină la ora 10, după care lista de participanţi se verifică şi se validează. Categoriile ce nu întrunesc numarul de minim 5 participanţi vor fi comasate cu celelalte.
Şedinţa tehnică va avea loc în ziua cursei, cu 15 minute înainte de start.
Verificarea materialelor va începe cu 30 minute înainte de start. Cu 30 minute înainte de start se vor transmite eventualele noutăţi şi modificări apărute.
Startul va fi dat la ora 10.30.

LIMITA DE TIMP:
5h de la start pentru Race
7h de la start pentru Maraton.
1h copii (Kids)
Premierea este programată pentru orele 17.
După expirarea timpului limită şi/sau după trecerea ultimului concurent organizatorii vor fi retraşi din punctele de control/alimentare/intervenţie, cu excepţia cazurilor în care siguranţa participanţilor va impune o mobilizare suplimentară.

OPRIREA / RETRAGEREA DIN CURSĂ:
Organizatorul îsi rezervă dreptul de a opri un participant în urmatoarele cazuri:
- s-a accidentat dupa start, iar starea sa nu-i mai permite continuarea cursei;
- în cazuri exceptionale.
Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea sa continue cursa, indiferent de motiv trebuie să-i informeze pe organizatori imediat, la start, la punctele de control sau la sosire. Neanunţarea retragerii din cursă poate cauza o operaţiune de cautare şi salvare, pe cheltuiala participantului implicat. Retragerea va fi confirmata prin semnatura pe foaia de arbitraj. Orice participant care se retrage va fi ajutat cu privire la cea mai buna varianta de retragere dar este responsabil pentru transportul propriu, ruta pe care o va folosi si actiunile ulterioare momentului si locului retragerii, exceptie facând cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.
Fiecare participant este obligat să urmeze în concurs îndrumările comisarilor de traseu. Pentru cazurile speciale şi de urgenţa se vor urma îndrumările instituţiilor abilitate (poliţie, jandarmi, Salvamont, SMURD).

CRONOMETRAJ:
Cronometrajul se face in sistemul electronic, cu cipuri. După sosire, cipurile vor trebui returnate.

CLASAMENTE/PREMII:
Clasamentele vor fi întocmite pe categorii:
Cursa copii (Kids) : 9-13 fete, 9-13 băieţi (2 categorii)
Cursa Race 35 Km : 14-17 open, 18-29, 30+ feminin, 18-29, 30-39,  40+ masculin (6 categorii)
Cursa Maraton 75 Km : 18-29, 30+ masculin, 18+ feminin şi Elite (4 categorii)
Concurenţii legitimaţi FRC vor trebui să se înscrie la proba de Maraton 75 km.
Clasamentele de la probele Race 35 Km şi Maraton 75 Km vor fi luate în considerare pentru întocmirea clasamentului West Bike Tour 2014

FONDUL DE PREMII:  minim 5.000 Ron
Se vor acorda premii primilor trei clasaţi la fiecare categorie constând in bani (cu excepţia probei Kids), medalie, şi obiecte oferite de sponsori. 
Premiile vor fi anunţate în ultima săptămână pe pagina concursului www.maratontarcu.ro.

RESPECTAREA MEDIULUI ŞI CONSERVAREA NATURII:
Participanţii trebuie să conştientizeze că vor trece prin zone naturale şi pastorale, neafectate prea mult de oameni şi civilizaţie.
Gestionarea deşeurilor: La oficiul de înscrieri, la locul de start/sosire şi în punctele de alimentare de pe traseu vor fi prezente, amenajate şi semnalizate (după caz) pubele sau zone unde se pot lăsa pahare şi alte ambalaje, care ulterior vor fi strânse de organizatori pentru a fi predate serviciului de salubrizare al primăriei Armeniş, (şi ei organizatori ai evenimentului).
Aruncarea de ambalaje sau gunoaie în orice alte locuri decat cele mai sus mentionate (pubele, zone amenajate de colectare deseuri) sau pe parcursul traseelor va atrage dupa sine descalificarea.
Este interzisă spălarea bicicletelor în cursurile de apă naturale şi/sau lăsarea în natură a compusilor chimici de orice fel (uleiuri, lubrifianţi, etc.).
Toţi participanţii sunt rugaţi să-şi însuşească şi să respecte în concurs regulile aplicabile Sitului Natura 2000 Munţii Ţarcu în privinţa respectării mediului, disponibile la adresa: http://www.tarcu.ro/administratie/regulament-2

SUPORTERI / AJUTOR:
Suporterii pot susţine orice competitor cu condiţia să respecte regulile de conduită, indicaţiile autorităţiilor şi/sau ale oficialilor şi să nu împiedice desfăşurarea competiţiei. Pe parcursul traseelor nu este permis nici un ajutor venit din exterior (suporter, spectator etc.), excepţie făcând cazurile deosebite şi ajutorul acordat în punctele de realimentare amenajate, unde competitorii pe lângă băuturile, fructele şi alimentele energizante oferite de organizatori pot primi şi alte alimente sau lichide.
Organizatorii sunt exonerati de răspundere dacă în timpul cursei terţe persoane sau concurenţii deteriorează unele marcaje de ghidare. Concurenţii pot folosi în cursă aparate GPS, trackurile definitive fiind disponibile cu o săptămână înainte de concurs pe paginile traseelor.

PENALIZĂRI:
Următoarele acţiuni atrag descalificarea:
- scurtarea traseului
- dopajul
- nerespectarea mediului înconjurător (distrugerea infrastructurii sau a vegetaţiei, aruncarea de gunoaie în afara locurilor special pregatite de organizatori, etc… )
- modificarea numărului de concurs
- nerespectarea regulilor competiţiei
- comportament nesportiv faţă de alţi participanţi, oficiali, public, alte persoane.
- lipsa unui obiect din echipamentul obligatoriu
- substituirea concurenţilor

CONTESTAŢII:
Orice participant poate face o contestaţie împotriva altui participant care nu a respectat regulile competiţiei sau împotriva deciziilor oficialilor. Contestaţia se va depune la Biroul de Informaţii, în scris, la 15 minute de la afişarea rezultatelor provizorii împreuna cu o taxa de 50 lei. Rezolvarea contestaţiei se va face în următoarele 30 minute. Taxa de 50 lei va fi înapoiată petentului, de contestaţia va fi acceptată.

MODIFICĂRI:
Echipa de organizare îşi rezerva dreptul de schimbare în detaliu a regulilor şi modului de desfăşurare a competiţiei, pâna la data de 20 Iunie 2014. Aceste posibile schimbari vor fi publicate pe pagina oficială de internet www.maratontarcu.ro cât şi pe panourile de informaţii din zona de start/sosire.

Organizarea fiecărui concurs se bazează pe o logistică modernă, menită să asigure standarde de siguranţă, performanţă şi protecţie a mediului:
- asistenţa medicală;
- sistem de cronometrare electronică performant MyLaps cu cipuri individuale de unică folosinţă, cu  punct intermediar de control monitorizat video;
- puncte de hidratare, alimentare şi asistenţa tehnică pe traseu;
- marcaje executate cu materiale ce ulterior vor fi adunate sau şterse de organizatori;

- curăţarea traseelor după concurs şi gestiunea corectă a deşeurilor, conform normelor de mediu ; 

- echipaj moto pentru intervenţie, verificarea şi închiderea traseului.

Traseele sunt alese în asa fel încât să poată fi parcurse fără probleme de către toţi participanţii, corespunzător categoriei.

În timpul competiţiei organizatorii asigură:
* punct de informare la start / sosire
* punct sanitar la start / sosire
* puncte de alimentare pe traseu şi la sosire conţinând alimente solide şi lichide
* echipă de intervenţie şi recuperare în caz de necesitate
* gestionarea deşeurilor conform normelor de mediu

Modificări ale regulamentului concursului:
Echipa de organizare îşi rezervă dreptul de schimbare în detaliu a regulilor şi modului de desfăşurare a competiţiei. Aceste posibile schimbări vor fi publicate atât pe site cât şi pe panoul de informare în zona de start, şi vor fi comunicate la şedinta tehnică dinaintea cursei.

Pe lângă regulile de concurs, vor fi respectate în totalitate regulile ariei protejate Sit Natura 2000 Munţii Ţarcu (ilustrate sumar mai jos).