Maraton

75 km, 2400 m
4 categorii (Feminin 18+, Masculin M18-29 / M30+, Elite)
Traseul de concurs: 
Armeniş - Sub Margine - Lazuri - Plopu -  Măgura - Rezervaţie Zimbri - Cenuşariu - Deavoia - Lac Rusca - pod Hidigel - Obiţa - Arsuri -  Şaua Iarba Moale - Culmea Cănicei - Rusca - Feneş - Armeniş


Route 2,525,334 - powered by www.bikemap.net
*Traseul mai poate suferi modificări impuse de starea terenului


Maratonul (75 km şi ~2400m diferenţă de nivel) este proba pentru cei mai aspri concurenţi şi sportivii legitimaţi.
Participanţii legitimaţi UCI vor fi încadraţi la Maraton în categoria Elite.
Traseul cuprinde 5 puncte de revitalizare.
Majoritatea traseului sunt drumuri neamenajate, şi foarte puţin asfalt (5%).

Descrierea traseului
Se porneşte din Armeniş (350 m alt.) de pe una din uliţele laterale spre satul Sub Margine, peste câmpuri şi livezi şi se urmează coama ondulată spre munte. După 4 km se trece pe langă o gospodărie şi începe o panta mai abruptă, ce ne urcă la 700 m (la Lazuri) pe un drum de culme valonat, printre sălaşe. Dupa 11 km de la start se coboară abrupt în valea Râului Lung în cătunul Plopu (530 m), urcându-se apoi versantul opus către vf. Măgura (1013 m) şi rezervaţia de zimbri Rewilding Europe.
Se coboară pe lângă rezervaţie la Cenuşariu în valea Râului Alb (700 m) şi se continuă în aval 8km pe drum forestier, până în dreptul văii Deavoia (500 m).
De acolo participanţii la Race continuă spre civilizaţie (şi finish), dar concurenţii la proba lungă urcă în stanga de-a lungul pârâului până într-o şa la 1050 m, de unde coboară abrupt 400 m spre lacul de la Rusca Teregova.
Se urmează în continuare drumul de contur pe curbă de nivel ocolind prin est coada lacului pe la podul Hidegel, şi spre Obiţa. Se urcă apoi uşor pe asfalt spre Cornereva până în Şaua Arsuri (850 m). Aici se părăseşte spre dreapta drumul judeţean şi se urcă înspre vest şi nord-vest pe Culmea Cănicei spre Şaua Iarba Moale şi mai departe până la peste 1150 m pe un drum folosit de localnici. Nu se continuă mai departe pe culme ci se schimbă direcţia spre vest, şi apoi trecând pe la un sălaş aflat la marginea pădurii se coboară spre vest pe o potecă ascunsă bine. Se continuă ulterior pe un picior abrupt, prin pădure, şi se virează apoi dreapta (NV) spre Rusca printr-un luminiş frământat de roti de tractor (420 m). Drumul în continuare duce la Rusca în coborare, dar cere atenţie sporită fiind distrus de tractoare.
Din Rusca (ultimul punct de realimentare înainte de finish) se traversează ogoarele şi se urcă o serie de dealuri fragmentate spre Feneş, pe drumuri neumblate, năpădite de vegetaţie, părăsind ultima culme chiar in dreptul unui stâlp de tensiune şi curgând frumos printre livezi spre luncă.
La Fenes se trece podul şi se continua pe asfalt, se traversează o ultimă livadă şi ajungem pe uliţa ce ne scoate în centru (start-finish).

Coborâri periculoase: km 12, 19, 34, 56-62

Vedeţi aici şi aici imagini de pe traseul de maraton, după desparţirea de Race.
Timp limită sosire: 8 h